Posta bilder för gikt? I foten?! Vad F ... .. det är en diagnos!

Gikt? I foten?! Vad F ... .. det är en diagnos!

... Det var mer eller mindre de första orden i mitt sinne när läkaren sa "gikt" första gången. Det var både första gången hon sa det, och för att vara ärlig, första gången jag någonsin hört ordet.

Bara för att gå tillbaka till början och berätta min historia. Det var i slutet av januari 2010 I (mig veterligen) det första gången märkte hände mystiska fall i min fot. I fredags fick jag rött kött och väl med rött vin. På lördagen gick jag en promenad på ca 5 km, efter ett par Alvedon hade varit chef på rätt spår igen. Sedan kom söndag och jag kände för första gången hur det känns att ha (en mild, jag tror) gikt i foten, eller i stortån, kan man säkert också kalla det.

Vid den tiden hade jag ingen aning om vad som var fel och jag insåg inte att jag hade gjort något fel med min fot. Också, det var inget att titta på det, inte upp, inte röd, ingenting! Jo, men det finns ingen anledning att gå till läkaren bara för att gå till doktorn, så jag "gick bort", så att säga. Några dagar efter, så jag kände ingen mer till det.

Det tog mindre än två veckor, då smärtan började igen för att komma krypande. Den första dagen var inte dåligt. Men dagen efter, och jag älskar att jag fick ett smakprov på hur illa gikt kan vara när den träffar foten / stortån. Jag kunde knappt stå ut med att gå. Körde till läkare på morgonen och fick en tid en timme senare.

Hon frågade om jag hade blivit rött kött eller rött vin nyligen och jag förklarade situationen som beskrivs ovan. Hon var helt klart i sin diagnos: gikt.

Efter "vad f ......" -tankerne var retts genom mitt huvud i ungefär en sekund, tog jag det lugnt igen. Jag trodde att det går långt borta med tiden annars kan mycket väl vara något. Förvånad jag blev när läkaren sa att det inte brukar något att göra när det har kommit. Du kan få ganska bra smärtstillande medel, så att du inte har märket av resten av sitt liv. Det finns också förebyggande, men hon kom inte så mycket till (jag skulle senare lära från en annan läkare, varför ...).

Idag, för några veckor sedan jag fick diagnosen och det fortfarande ont i foten. Jag tar Ibumetin 400mg (recept), men var inte medveten om att det fungerar även inflammatorisk. Jag trodde det var smärtstillande, så när det inte ont så mycket längre, så jag slutade ta piller ("hellre inte ta smärtan bara för skojs skull ...) dagar efter det börjar så att göra mer ont. Då ska jag ta ett piller igen, eller två under dagen, och det är bra igen nästa dag. Så nu tror jag att jag tar 2-3 tabletter om dagen kommer jag, och se vad som händer.

Förr eller senare måste det sedan försvinna igen ...

Var innehållet användbar? Dela det med andra:

Relaterade artiklar:

comments… read them below or add one } {6 kommentarer ... läs förbud nedan eller lägga till en}

Thomas Hegner 9 Augusti 2010 till 0:06

Var medveten om att Ibuprofen, som är den aktiva substansen i Ibumetin ökar urinsyranivåer i blodet - och förvärrar därför din gikt även om det dämpar smärta här och nu. Vänligen ändra kost och försöka göra utan smärtstillande medel.

Svar

Webmaster 21 augusti 2010 till 14:58

Tack för tipset, Thomas. Härmed vidare till andra läsare.

Svar

Kristian 18 Oktober 2012 vid 09:49

Hallå
Jag vaknade på natten med galna smärta i foten. Per telefon gjorde läkaren är det klart att det måste vara gikt. För ungefär tre veckor sedan oplevde jag genast på rätt fot - men inte i samma smärta klass. Så jag har inte tänkt på det. Jag är något chockad av diagnos, eftersom jag förknippar gikt med äldre, överviktiga män. Själv är jag lite överviktig - men tränaren mycket - och jag är allt i deras mitten av 30-talet. Jag skulle vilja berömma webbplatsen. Det är skönt att veta att jag är inte den enda med detta problem. Jag vågar faktiskt inte berätta för någon (och inte min chef), på grund av fördomar, så jag har sagt att jag har stukat foten. Jag kan se att det finns några bra idéer och förslag här - men det är någon som kommetbaf med sin gikt? Och i så fall - vad gjorde?

Svar

Webmaster 18 oktober 2012 vid 11:36

Hej Kristian,

Det är förmodligen inte troligt att du har gikt, men jag vill nu antagligen undersökte snarare än nöja sig med en diagnos via telefon. Ett blodprov kan upptäcka mängden urinsyra i blodet, och då läkaren kommer förmodligen att avgöra om du ska få allopurinol för att hålla urinsyra i schack. Men det finns några som mycket väl kan få en ny attack när de börjar ta allopurinol, men då tror jag de flesta har god erfarenhet av det.

Men jag tror helt klart att du måste vara ärlig om det. Som ni väl (kanske?) Kan se, träffar gikt inte bara äldre män med fetma, eftersom vi ofta särskilt förbinder den med "gamla dagar", eftersom det är / var lite en livsstil sjukdom.

Som du kan läsa här:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
Så det verkar att inkludera C-vitamin kan hjälpa till att sänka urinsyra i blodet, så det är en relativt billig metod, och säkert också. Men jag skulle förmodligen undvika vitaminpiller, och så i stället köpa C-vitamin i råpulverform och blanda upp det med vatten / juice, till exempel. En sådan tub här:
http://helseudsalg.dk/shop/ascorbinsyrepulver-500-206p.html
Nu halv stort det är, 500g, så om du försöker till 1000 mg (1 g) per dag som rader som ett badkar där i över ett år. Om du köper något. en liten burk någon annanstans, så ska du vara säker på att det är "L-askorbinsyra" och inte "D-askorbinsyra" som de också förklaras i beskrivningen av ovanstående produkt.

Men i första hand - gå och besöka läkare och se till att minimum för att få ett blodprov, så mängden urinsyra i blodet kan bestämmas.

Lycka till med det!

Svar

Michael S 21 juni 2015 09:31

Ät en anti-inflammatorisk diet med mer omega 3 och mindre omega 6, inget kött från fyrbenta djur och mega doser av vitamin C hela dagen ...

Svar

Arne Christensen September 17, 2015 till 15:42

År sedan hade många gener och smartare på grund av gikt. Bland annat Jag har haft utbrott i båda fotlederna !! Då är du helt handikappade. Är du helt till råttorna, en kortikosteroid kur avlägsna artrit och en är symptomfri efter några dagar. Har inte haft stora utbrott sedan jag ordinerades allopurinol.

Svar

Lämna en kommentar

trackback } {1 track}

Tidigare inlägg:

Next post: