Post image for Urinsyregigt? I Foden?! Hvad F….. er det for en diagnose!

Urinsyregigt? I Foden?! Hvad F….. er det for en diagnose!

…det var mere eller mindre de første ord i mine tanker da lægen sagde “urinsyregigt” første gang. Det var både første gang hun sagde det, og ærlig talt, første gang jeg nogensinde har hørt det ord.

For lige at gå tilbage til starten og fortælle min historie. Det var i slutningen af januar 2010 jeg (så vidt jeg ved) første gang bemærkede der foregik mystiske sager i min fod. Om fredagen havde jeg fået rødt kød og godt med rødvin. Om lørdagen gik jeg en tur på cirka 5 km, efter at et par panodiler havde fået hovedet tilbage på rette køl. Så kom søndagen og der mærkede jeg for første gang hvordan det føles at have (en mild, tror jeg) urinsyregigt i foden, eller i storetåen, kan man vist også godt kalde det.

På daværende tidspunkt havde jeg ingen anelse om hvad der var galt og jeg var ikke klar over at jeg havde gjort noget forkert med min fod. Ligeledes var der intet at se på den, ikke hævet, ikke rød, intet! Nåh ja, men der er jo ingen grund til at gå til lægen bare for at gå til lægen, så jeg “gik det væk”, så at sige. Et par dage efter, så mærkede jeg ikke mere til det.

Der skulle gå mindre end 2 uger, så begyndte smerten igen at komme snigende. Den første dag var det ikke slemt. Men dagen efter, så skal jeg love for at jeg fik en forsmag på hvor slemt urinsyregigt kan være, når det rammer i foden/storetåen. Jeg kunne knapt nok holde ud at gå. Kørte til lægen om morgenen og fik en tid en times tid senere.

Hun spurgte om jeg havde fået rødt kød eller rødvin for nyligt og jeg forklarede situationen som anført ovenfor. Hun var ret klar i sin diagnose: urinsyregigt.

Efter “hvad f……”-tankerne var strøget igennem mit hoved, i løbet af cirka et sekund, tog jeg det med ro igen. Jeg tænkte at det går vel væk med tiden ellers kan der vel gøres noget. Overrasket blev jeg, da lægen sagde at der som regel ikke er noget at gøre når først det er kommet. Man kan få ret godt smertestillende medicin, så man ikke er mærket af det resten af livet. Der findes også forebyggende, men det kom hun ikke så meget ind på (jeg skulle senere lære fra en anden læge, hvorfor…).

I dag er det et par uger siden jeg fik diagnosen og det gør stadig ondt i foden. Jeg tager Ibumetin 400mg (receptpligtig), men var ikke klar over at det også virker inflammatorisk. Jeg troede kun det var smertestillende, så når det ikke gjorde så ondt mere, så stoppede jeg med at tage pillerne (vil helst ikke tage smertestillende bare for sjov skyld…), dagene efter begynder det så at gøre mere ondt. Så tager jeg en pille igen, eller to, i løbet af dagen, og så er den god igen næste dag. Så nu tror jeg at jeg tager de 2-3 piller om dagen jeg skal, og ser hvad der sker.

Før eller siden må det da gå væk igen…

Var indholdet brugbart? Del det gerne med andre:

Relaterede Artikler:

{ 7 comments… read them below or add one }

Thomas Hegner August 9, 2010 at 12:06

Vær opmærksom på at Ibuprofen, som er det virksomme stof i Ibumetin, øger urinsyre niveauet i dit blod – og derfor forværrer din podagra selvom den dæmper smerten her og nu. Lav om på kosten og prøv at undvære de smertestillende.

Reply

Webmaster August 21, 2010 at 14:58

Tak for tippet, Thomas. Det er hermed givet videre til andre læsere.

Reply

Kristian October 18, 2012 at 09:49

Hej
Jeg vågnede i nat med sindssyge smerter i foden. Via telefon gjorde lægen det klart, at det måtte være urinsyregigt. For ca tre uger siden oplevde jeg det samme i højre fod – dog slet ikke i samme smerteklasse. Så jeg har ikke tænkt over det. Jeg er noget chokeret over diagnosen, da jeg forbinder podagra med ældre, overvægtige mænd. Jeg er selv en smule overvægtig – men træner ret meget – og jeg er altså i midten af 30′erne. Jeg vil gerne rose hjemmesiden. Det er rart at vide, jeg ikke er den eneste med problemet. Jeg tør faktisk ikke fortælle det til nogen ( og slet ikke min chef), pga fordommene, så jeg har sagt, at jeg har forstuvet foden. Jeg kan se, at der er nogen gode ideer og foreslag herinde – men er der nogen, der er kommetbaf med deres podagra? Og i så fald – hvad gjorde i?

Reply

Webmaster October 18, 2012 at 11:36

Hej Kristian,

Det er nok ikke usandsynligt du har fået urinsyregigt, men jeg ville nu nok få det undersøgt fremfor at nøjes med en diagnose over telefonen. En blodprøve kan afsløre mængden af urinsyre i dit blod, og så vil lægen nok afgøre om du skal have allopurinol for at holde urinsyren i skak. Der er dog nogen der godt kan få et nyt angreb når de begynder at tage allopurinol, men derefter tror jeg de fleste har gode erfaringer med det.

Men jeg synes helt klart du skal være ærlig omkring det. Som du jo (måske?) selv kan se, rammer podagra ikke kun ældre overvægtige mænd, som man jo især forbandt det med i “gamle dage”, da det jo er/var lidt en livsstilssygdom.

Som man kan læse her:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18464304
Så ser det ud til at bl.a. vitamin C kan hjælpe med at nedsætte urinsyre i blodet, så det er jo en forholdsvis billig metode, og ufarlig også. Men jeg ville nok styre udenom vitaminpillerne, og så i stedet købe C vitamin i rå pulverform og blande det op med vand/saftevand, f.eks. sådan en bøtte her:
http://helseudsalg.dk/shop/ascorbinsyrepulver-500-206p.html
Nu er den halv-stor den der, 500g, så hvis du prøver med 1000mg (1g) om dagen så rækker sådan en bøtte der til over et år. Køber du evt. en mindre bøtte et andet sted, så skal du være sikker på det er “L-ascorbinsyre” og ikke “D-ascorbinsyre”, som de også forklarer i beskrivelsen til ovennævnte produkt.

Men i første omgang – tag og besøg lægen og sørg som minimum for at få en blodprøve, så mængden af urinsyre i dit blod kan bestemmes.

Held og lykke med det!

Reply

Michael S June 21, 2015 at 09:31

Spis en antiinflammatorisk kost med mere omega 3 og mindre omega 6, ingen kød fra 4-benede dyr og megadoser c-vitamin fordelt over dagen…

Reply

Arne Christensen September 17, 2015 at 15:42

Har for år tilbage haft mange gener og smarter pga urinsyregigt. Bl.a. Har jeg haft udbrud i begge ankler!! Så er man ret så handikappet. Er man helt til rotterne kan en binyrebarkhormon kur fjerne gigten og man er symptomfri efter få dage. Har ikke haft store udbrud siden jeg fik ordineret allupurinol.

Reply

Keld Lange January 29, 2016 at 10:37

Har lige fået meldingen. Helt klart urinsyregigt fra min læge, men det har taget næsten 2 år at finde frem til dette, 2 år med nærmest konstante smerter i anklen. nu må jeg så igang med at ændre min livsstil så jeg kan holde udbrud væk. Men min bekymring er at jeg har læste at i nogen tilfælde kan det sætte sig permanent i led, og så tænker jeg næsten 2 år…. er jeg så i risiko for at det har sat sig permanent. ??

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: