Post image for Kostråd ved urinsyregigt – er streng diæt nødvendig?

Kostråd ved urinsyregigt – er streng diæt nødvendig?

Det siges at der er et forholdsvis stort forhold mellem madvarer og udviklingen af urinsyregigt. I gamle dage blev urinsyregigt kaldt for “de riges sygdom” og blev forbundet med overvægt, pga. højt forbrug af alkohol og fed mad. Sygdommen rammer dog noget mere bredt end som sådan, dog mest mænd (90%) mellem 40 og 50 år.

Jeg har dog fået oplyst fra læger, at der nu om dage ikke er noget behov for at gå på en streng diæt, da man har så god medicin at det på egen hånd, godt kan sænke urinsyren i kroppen. Samtidig har jeg fra et par læger fået anbefalet at undgå rødvin og rødt kød. Hvad det lige er som “trigger” anfald, kan variere fra person til person, men madvarer som har et højt indhold af puriner, vil generelt være en god idé at skære ned på, hvis man har urinsyregigt og enten ikke tager forebyggende medicin eller vil hjælpe medicinen lidt på vej. Men det er som sagt forskelligt fra person til person, hvad der kan sætte et anfald i gang – det behøver ikke engang være mad, noget så sundt som vægttab og fysisk aktivitet man ikke er vant til, kan også være en årsag.

Hvis man gerne vil prøve at holde urinsyren lidt i skak via mad, så kan følgende kostråd anbefales (der er flere og yderligere information, men jeg synes nedenstående er de vigtigste):

 • Undgå for meget sukker. Fruktose fra sukker kan øge dannelsen af urinsyre. Æblejuice indeholder en del fruktose, ligesom visse sukkerfri slikprodukter.
  -
 • Undgå mad med gærekstrak, som f.eks. industrielt fremstillede varer som bouillon og kødboller.
  -
 • Indmad som lever, nyrer og brisler kan også øge urinsyreindholdet. Ikke nær så slemt er produkter som ærter, bønner, sardiner, torskerogn og kødsupper.
  -
 • Proteinrig kost, så som kød, øger også urinsyreindholdet.
  -
 • Stort kalorieindtag kan også være med til at øge urinsyren, så vær fornuft og følg en generel sund og varieret kost.
  -
 • Drik rigeligt med vand da det mindsker chancen for urinsyresten og kan være med til at “skylle dig ren” (hvis man da kan sige det). Samtidig skal alkohol helst undgåes, da selv små mængder øl, vin og spiritus, kan have en negativ indflydelse på urinsyren.

Generelt er overvægt heller ikke en fordel, så hvis man er overvægtig, er det måske en meget god idé at få kigget på sin generelle diæt og se om ikke der kan tabes 1-2kg om måneden blot ved at lave nogle små simple ændringer i sin kost. Det kan godt lade sig gøre.

Men så igen, der er jo medicin på markedet som f.eks. allopurinol, der også sørger for at nedsætte urinsyren – uden man som sådan behøver gå på en streng diæt. Hvor meget, det tror jeg kun en blodprøve kan afsløre – i ny og næ.

Jeg vender tilbage når jeg ved mere…

Var indholdet brugbart? Del det gerne med andre:

Relaterede Artikler:

{ 6 comments… read them below or add one }

Ulf November 22, 2011 at 15:33

“Sjukdomen förekommer något bredare än sina egna,”
Vad betyder det? Er det dansk?
mvh
Ulf

Reply

Webmaster May 28, 2012 at 13:54

Hej Ulf,

Det er nok oversætteren der ikke helt kan finde ud af det danske – oversættelserne sker desværre automatisk, så jeg vil anbefale dig at læse den danske version, hvis du forstår dansk.

Reply

Claus Jensen May 28, 2012 at 13:46

Jeg har selv døjet meget med urinsyregigt, så jeg blev da helt glad for at finde din blog og høre lidt fra en anden, der døjer med det.

Personligt har jeg i lange perioder kunnet holde sygdommen væk udelukkende ved kost. Da det var værst fik jeg også Allopurinol, men jeg tror kun, at pillerne var en lille del af de ændringer, der skete. Jeg har fået målt mit urinsyre-indhold i blodet en del gange, både når det gik godt og når det var rigtigt skidt, og det har varieret utroligt meget. Så det ser jo ud til, at min krop godt selv kan nedbryde det, når bare det ikke er gået helt amok.

Jeg har ført dagbog over, hvor slemt jeg har haft det og hvad jeg har spist i lange perioder for at se, om der var nogle mønstre. Og for mig er der to ting, der helt tydeligt har været værre end andre: Når jeg har drukket hvidvin eller spist meget sukker, så kommer smerterne! De kommer også, hvis jeg har levet lidt for godt med bøffer og rødvin i en periode, men der skal en del mere til.

Så for mig ser det heldigvis ud til, at kosten alene kan gøre det. At jeg så ikke altid har rygrad til at leve så sundt, som jeg burde, det opdager jeg så engang imellem, når jeg vågner midt om natten med en tå, der fortæller mig det…

Reply

Webmaster May 28, 2012 at 13:58

Hej Claus,

Tak for din kommentar – og beklager at høre du er en af de “heldige” med urinsyregigt!

Efter jeg for noget tid siden skiftede læge og fik taget en del tests, er der ingen der har bekræftet at jeg selv lider af urinsyregigt – men mit tal i blodet er dog for højt, så jeg er vel i farezonen for at få det før eller siden, så derfor tager jeg 300mg allopurinol dagligt, og det holder så urinsyre-tallet indenfor de tilladte grænser.

Hvis man kan løse det med kosten er det jo fint, men som du selv siger, det kan være svært altid at leve så sundt – og får nogen mennesker har kroppen bare den bygningsfejl der gør at man er nødt til at bruge pillerne for at holde urinsyren i skak.

Når man mangler lidt motivation til at spise sundt, kan man jo tænke over at i løbet af et år er 98-99% af alle cellerne i kroppen erstattet – har man virkelig lyst til at ens krop er bygget af McDonalds, slik og chips? :)

Held og lykke!

Reply

ra July 1, 2012 at 13:52

Bardzo dobre tłumaczenie ;]

Reply

Webmaster July 1, 2012 at 13:56

It’s machine translation (Google Translate), so that’s why it’s far from perfect, unfortunately.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: